MOLLA GÜRANİ CAMİİ/KİLİSE CAMİİ
MEVKİ VE TARİHÇE BUGÜN Kİ YERİ
Beyazıt meydanından itibaren Darülfünun caddesi, Vezneciler caddesi, Şehzade başı caddesini takiben sağda Dede Efendi caddesine sapılır bu yolu sola doğru takip edip sağdaki ilk sokağa sapacak olursak Katip Vefa caddesine çıkmış oluruz. Şeyh Ebül-Vefanın adını taşıyan meydan bu yolun üstüne gelmektedir. Bu meydandan beş on adım ilerde sağa bir sokak sapar ismi MOLLA GÜRANİ Sokağı olup daha bu sokağa girer girmez karşımıza çıkar.
MOLLA GÜRANİ
Camii Meşrutiyette yeniden yaptırılmak üzere yıktırılmış fakat araya giren Umumi Harp ile tekrar inşa ettirilememiştir. Mimarı bilinmemektedir. Camide bulunan bir kitabeden Vefa Camiinin bir yangın geçirdiği anlaşılır. Bu arada şuna da işaret etmeliyim ki Kilise Camii ile Vefa Camii’nin birbirlerine çok yakın oluşları ve bu sonucunda da Kilise Camiine Vefa Camii de denmiştir.
İstanbul topografları Vefadaki Kilise Camiinin Hagios Theodoros Tiron Kilisesi olduğunu kabul etmektedirler. Bu kilise aynı zamanda Sphorakios adını da taşımaktadır.306 senesinde din uğruna şehit edilen Roma ordusundan genç bir asker azizdi Theodoros. Sphorakios İstanbul’daki bu kiliseye onun adını vermiştir. Bu kilisenin bir kısmı imparator Maurikios’un hükümdar olduğu devirde(582-602) yanmış, fakat aynı hükümdar tarafından tekrar yaptırılmış. Ve hatta buna Hagios Theodoros anısına bir de buz odası ilave ettirip Aziz Theodoros’un kafatası da burada muhafaza edilmiş. Ancak, İstanbul un Latinler tarafından istilasından sonra 1210 senesinde İtalya’ya Gaeta’ya nakledilmiştir.
Bu kilise Fetihten sonra Fatihin Hocası ve hükümdarlığı zamanında Şeyhülislam Şemsettin Molla Gürani tarafından camiye çevrilmiş olup onun adını taşır.
Kilise camiinin yarım yuvarlak tuğlalarla meydana gelmiş çubuklu bir minaresi vardır. Bu minare tipinde Selçuk ve Erken Osmanlı devri mimarilerinin izleri görülmektedir. İstanbul’daki tek numune Kilise Camiininkidir. Şerefesinin korkuluk levhaları eski devirlere ait üzeri tezyinatlı levhalardır.
Kilise planı ve mimarisi göz önünde tutularak orta Bizans Devrine 11. yüzyıllara aittir. İnşaatı muhtelif safhalar geçirmiş olup biri 12. yüzyılda diğeri de 19. yüzyılda olmak üzere iki de yangın geçirmiştir. Son yıllarda bilhassa dış cepheleri esaslı bir tamir görmüştür.
MOLLA GÜRANİ CAMİİ İÇİN DAHA FAZLA RESİM
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder